15 DECEMBER 2019 – SOEP OP DE STOEP – EEN VERSLAG

VORMELINGEN TISSELT EN WILLEBROEK Onze vormelingen hebben de handen uit de mouwen gestoken op 14 en 15 december. Deze editie van de Soep-op-de-stoep-actie  heeft wederom een aardige duit opgeleverd ten voordele van Welzijnszorg. Waarom doen we dit? Omdat mensen in armoedesituaties leven ons diep raKEN, en omdat we geloven dat een rechtvaardige samenleving mogelijk is.
De tomaten- en pompoensoep werd gemaakt op zaterdagnamiddag in de keuken van De Meerpaal vzw. De kinderen hebben eerst de soepgroenten gesneden, waarna ze zich creatief hebben uitgeleefd in het maken van affiches voor de soepverkoop op zondag. Terwijl de soep aan het koken was onder het toeziend oog van catechisten, zijn we met de kinderen in dialoog gegaan over armoede. Hiervoor werden Leo Bernaers en André Dierickx uitgenodigd. Zij zijn met de kinderen in gesprek gegaan en hebben eveneens het spinnenweb van de armoede uitgelegd: Armoede betekent niet alleen tekort hebben aan geld of materiële zaken, maar vooral ook eenzaamheid, angst en het gevoel van falen. Het heeft ook te maken met uitsluiting. Het is als een soort spin¬nen¬web, als je aan één draadje (levensdomein) trekt, dan heeft dat gevolgen voor de andere levensdomeinen.
Zondag waren de vormelingen weer van de partij. Zowel tijdens de viering met jeugdig tintje, als nadien, hebben de vormelingen intensief meegewerkt. Het hoogtepunt was natuurlijk de soepverkoop na de viering. Er werden zowel bekers soep, als 1L-potten soep aangeboden. In een mum van tijd was alle soep uitverkocht! De opbrengst (maar liefst 336 €!) werd intussen overgemaakt aan Welzijnszorg. Een welgemeende dank aan alle vormelingen, De Meerpaal vzw en aan alle aanwezigen voor hun bijdrage.

VORMELINGEN BLAASVELD Op zondag 15 december stond ‘Welzijnszorg’ centraal tijdens de viering. In aanwezigheid van onze vormelingen, ons zangkoor en vele ouders en grootouders genoten we allen van de wel heel mooie viering, die helemaal in het teken van ‘armoede’ stond. Tijdens de homilie was het muisstil in de kerk. Een dikke proficiat aan onze lectoren is dan ook helemaal op zijn plaats.
Onze vormelingen hadden speciaal voor deze dag ook werkjes gemaakt waarbij ‘armoede’ centraal staat. De kunstwerkjes zijn achteraan in onze kerk te bewonderen en blijven daar hangen tot na Kerstmis. Het is echt de moeite waard om een kijkje te nemen.
En natuurlijk was er na de viering onze ‘Soep-op-de-stoep’ actie, die, omwille van slechte weersomstandigheden, achteraan in onze kerk doorging. Iedereen die ‘Welzijnszorg’ een warm hart toedraagt, kon genieten van een heerlijke, dampende beker tomaten- of pompoensoep, tegen het geven van een vrije bijdrage. De potten soep van 1 liter tegen 5 euro, vlogen de deur uit, zodat we op korte tijd helemaal uitverkocht waren. We haalden dan ook het mooie bedrag van 445 euro op, dat integraal naar Welzijnszorg overgemaakt wordt.
Wij willen allen die meehielpen om van deze dag een succes te maken en allen die de moeite deden om Welzijnszorg te steunen, door soep te kopen, dan ook heel hartelijk bedanken. Misschien kunnen wij door deze actie een heel klein verschil maken voor enkele families in armoede, waarvoor een warme, verse kom soep niet zo evident is.