ALS DE VOS DE PASSIE PREEKT…

JE GEVOELENS UITEN

 Het leven is gebaseerd op emoties. De schepsels die in de wildernis weten te overleven, zijn altijd degenen die de anderen aanvallen en doden. Zachtaardiger wezens verstoppen zich achter een boom en doen alsof ze dood zijn, terwijl hun angst naar binnen slaat. De menselijke soort zou nooit hebben kunnen overleven als we last hadden gehad van remmingen. Onze voorouders behoorden tot de dappersten en moedigen van hun soort.
Veel briljante mensen zijn net zo ondoorzichtig als troebel water. Hoe ze emotioneel zijn opgevoed is wat bepaalt of ze tot het gezonde of geblokkeerde type behoren. Kinderen zijn echt omdat ze hun gevoelens de vrije loop laten. Een onbevangen jeugd is een gelukkige jeugd. Als kinderen of pubers geen toestemming hebben zich als zodanig te gedragen, dan zit het er dik in dat ze zich als kinderen zullen gedragen als ze volwassen zijn. Baby’s komen vrij op de wereld, maar de ouders leggen hen meteen aan banden. Soms kan een kind zich daar nooit meer uit bevrijden.

Kinderen: een onbeschreven blad Als kinderen niet voortdurend op hun kop werden gezeten, zou het altijd goed met ze gaan. Ze zijn in staat te luisteren, te leren en te kijken, maar waarom zouden we hen, bij alles wat ze doen, ook nog eens opzadelen met angst en schaamte en met de idee dat iets slecht of zondig is? Waar komt dit vandaan? Weet jij nog hoe jij hebt geleerd bang te zijn en je te schamen?
‘Zo gedraag je je toch niet waar bezoek bij is!’
‘Sorry, mama.’
‘Bied je excuses aan.’
‘Sorry, hoor.’
‘Ik schaam me voor je. En ik hoop dat jij je ook een beetje schaamt.’ Enzovoorts.
Fouten maken is normaal en gezond. Als je nooit fouten mag maken, is er ook geen risico, alleen berekenend conformisme. En zo zit het leven niet in elkaar, noch is dat de zin van de schepping, de ervaring van liefde of de boodschap van het evangelie.
Mensen die emotioneel geblokkeerd zijn kunnen niet van anderen houden. Zelf kruipen ze nooit uit hun schulp, maar liefde zonder betrokkenheid bestaat niet. Iedereen heeft wel problemen, maar als die geuit worden gaan ze vanzelf weg en is er geen therapie nodig.

Een verhaaltje Een voorbeeld in een verhaaltje.
Zegt een patiënt tegen haar therapeut: ‘Ik ben stapelgek op u.’
‘Therapeut: ‘O ja?’
Patiënte: ‘Ja, ik ben smoorverliefd!’
Therapeut: ‘Geweldig! En hoe voelt u zich nu?’
Patiënte: ‘Ik vind het heerlijk om aan u te denken, om in gedachten met u te praten. Als ik na een sessie bij u wegga, voel ik me helemaal gelukkig. Ik vind het fijn mijn gevoelens met u te delen. Zullen we nu maar weer verder gaan met onze sessie?’
Therapeut: ‘Maar wilt u dan niet weten wat ik hiervan vind?’
Patiënte : ‘Nee!’
Fantastisch nietwaar? Heerlijk toch, als je je gevoelens frank en vrij kunt uiten, en vooral tegenover iemand die je begrijpt! (gepubliceerd  3 juni 2020)