Kerk met vakantie? Enkele leuke tussendoortjes tonen aan dat het kerkgebouw allerlei inspiraties kan dienen. Losse grepen… mogelijke tips voor een (zomer)uitstap.
Vooreerst is er de doorkijkkerk die het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh in 2011 deed verrijzen als onderdeel van het kunstenparcours Pit.’ Reading between the lines’ is een tien meter hoge constructie te midden van de Borgloonse boomgaarden, een stapeling van honderd platen cortenstaal die niettegenstaande hun dertig ton lijken te zweven in het landschap.
Iets dichter in onze buurt op Antwerpen Linkeroever, Sint-Anneke in de volksmond, is er de moderne Sint-Anna-ten-Drieënkerk met haar hagelwitte klokkentoren. Een kerkgebouw dat onderdak geeft aan mensen die het mooiste uit woord, beeld en klank proberen te halen. In 2011 werd deze kerk ingehuldigd als eerste fietskerk in Vlaanderen, ondertussen is ze het bruggenhoofd geworden van een gans netwerk van open kerken met speciale faciliteiten voor fietsers. De Schelde-kerken-fietsroute komt aan de overzet Wintam-Rupelmonde onze richting uit. Meer informatie vindt u na enig speurwerk bij Open Kerken.
Wie deze zomer naar Friesland trekt, mag zeker niet nalaten de Broerekerk in Bolsward te bezoeken. Deze dertiende eeuwse kloosterkerk werd in 1980 in as gelegd, alleen de buitenmuren en zuilen hielden stand. Nu maakt een glazen dak van dit gebouw een letterlijk open kerk, met prachtige lichtinval bij een stralende hemel. Vrij ver? Mogelijk kunnen deze fraaie beelden u toch over de streep trekken.
Nog een vierde, verre en laatste suggestie: het kerkje Saint-Hugues-de-Chartreuse, nu Museum voor Hedendaagse Religieuze Kunst, in de Franse Alpen. Na een jarenlange zoektocht naar muren van kerken die hij mag beschilderen, vindt Arcabas (Jean-Marie Pirot ° 1926) in februari 1952 de bescheiden kerk van Sint-Hugues gelegen in het departement Isère. De kerk is dringend toe aan vernieuwing en opfrissing en zowel de priester als de burgemeester slaan het aanbod niet af. Dit is het begin van een avontuur, een vriendschap tussen priester en schilder die levenslang zal duren. Het wordt een totaalproject: niet alleen de kleurrijke en verhalende fresco’s op de muren, ook de glasramen en het meubilair zijn van de hand van deze gedreven en eigenzinnige kunstenaar. Ze getuigen van een warm geloof en grote creativiteit. Ook in Vlaanderen zijn er werken van Arcabas te vinden. Kardinaal Danneels kocht in 2001 het veelluik over Jezus’ geboorte en kindertijd voor de raadszaal van de bisschoppenconferentie in Mechelen. – gepubliceerd 2016 –