Cookies, fourageploeg, kookouders, wie kent ze niet? De mama’s en papa’s, vaak zelf oud-jeugdbewegingsleden, die met enthousiasme in de kookpotten roeren op de vele kampen. We stelden hen enkele vragen en laten jullie mee genieten van hun verhalen en anekdotes.
Zomerkamp
Hét hoogtepunt van een jaar jeugdbeweging is het zomerkamp. Daar kijkt elk lid naar uit. Maar waar er zoveel kinderen en jongeren samen zijn, moeten ook hongerige magen gevuld worden. Daar zorgt de kookploeg voor.
Bij Scouts Zevensprong uit Kalfort is er een leuke gemixte groep van verschillende leeftijden. Dit zorgt ervoor dat de oude tradities niet vergeten worden, maar ook dat er ieder jaar jonge, nieuwe en verse ideetjes zijn.
Rita van Chiro Tisselt ging vroeger mee als Chirolid (‘eens Chiro, altijd Chiro’), daarna als leidster en hoofdleidster en sinds 2014 neemt ze de rol op van kookouder en VB (volwassenbegeleider). ‘Onze 2 jongens waren in de Chiro,’ zo vertelt ze, ‘en de leiding heeft me aangesproken om mee te gaan koken toen ze problemen hadden tijdens een bivakperiode. Tijdens dit bivak kwam de vraag of het mogelijk was het volgende jaar eveneens mee te gaan.’
Hoe ziet zo’n kampdag er uit en hoe zorg je voor voldoende voorraad?
Alles start natuurlijk met het ontbijt. Voor dag en dauw zorgen voor koffie en thee. En veel meer dan dat: wentelteefjes, boterhammetjes of ontbijtgranen, spek met eieren, chocomelk. Tegen de middag een warme maaltijd klaar maken en daarna opruimen. Toppers en vaak terugkerend: hete duvel, frietjes met vol-au-vent, spaghetti, luxe hamburger. In de namiddag voor een vieruurtje zorgen en het avondmaal. En natuurlijk nog pap als afsluiter van de dag! ‘Wij zijn heel de dag bezig en platte rust is voor ons niet echt voorzien. Soms wordt er ’s avonds al wat voorbereid voor een gerecht van de volgende dag,’ vertelt Rita.
En ja, zo veel magen die gevuld moeten worden, dat is ook af en aan rijden naar de winkel. ‘Gaan winkelen en met hoog geladen karren buiten komen om deze in een te kleine auto te laden. Sindsdien nemen we een camionette mee op kamp om de winkelkarren gewoon achteraan in de laadbak te zetten,’ lacht Toon van Scouts Zevensprong uit Kalfort.
Wat er dan zoal aangekocht wordt? 16kg stoofvlees, 20 à 25kg friet, 5kg vers gemaakte spaghettisaus met 4,5kg gehakt. Gelukkig zijn er ook sponsors die een duwtje in de rug geven!
En het to do-lijstje is nog niet rond
Ook water halen bij de boer of een filtersysteem en een koelinstallatie aansluiten op het stadswater is nodig. Met de laatste extreem warme zomers is het vullen van de drinkbussen immers geen luxe, maar een dagelijkse noodzaak.
Verder ook een EHBO-post voorzien, wasmachine spelen, soms chauffeur zijn, afwassen.
En niet te vergeten de nodige ontspanningsmomenten: een wandeling in de buurt, gezellig tafelen met de kookploeg, meezingen en meedoen met de kampdans, kijken naar de toneeltjes.
Rita: ‘Onze kooktent staat zo opgesteld dat we een overzicht hebben over de speelweide en zo worden we zonder echt deel te nemen aan de activiteiten ondergedompeld in het ganse kampgebeuren.’
Is dat niet vreselijk vermoeiend, vraag je je misschien af.
‘Als je met voldoende mensen bent, kun je het werk verdelen, wat het minder zwaar maakt,’ zo horen we. ‘Wil je alles beleven op kamp, dan ben je op het einde vermoeid tot zwaar vermoeid. Gelukkig is het ook een hele leuke periode. Zo probeert de scoutsleiding jaarlijks materiaal en eten te stelen uit de fouragetent, meer als spel om zo reacties bij mekaar uit te lokken. Dat zorgt voor leuke en inventieve manieren om dit te voorkomen.’
Kookouder zijn is veel meer dan enkel in de kookpotten roeren
Mee zoeken naar een kampplaats. Ter plaatse op verkenning gaan: waar is de bakker, de supermarkt, de apotheek, de dokterspraktijk, … ? Het menu opstellen en een planning voor de kookouders maken. Op voorkamp de keukentent opbouwen en inrichten.
Maar ook samen optrekken met jongeren, die blije gezichten als het lekker was. ‘s Avonds rond het kampvuur zitten en vertellen, samen leven en samen genieten. Even alle technologie achterwege laten en terug back to basic gaan. Je even terug jong voelen.
Kortom : mee helpen om het kamp te laten slagen, zodat er nog lang wordt over gepraat!
De kookploegen kijken alvast uit naar het kamp. Voor hen mag het aftellen beginnen.
Wij wensen alle kookploegen, leiders en leidsters en alle leden een spetterend kamp toe! Laat ons nadien gerust mee genieten van jullie avonturen met foto’s.
Inge H.
Met dank aan Chiro Tisselt en Scouts Kalfort
VAKANTIEHUIS SINT-LUTGARDIS IN KASTERLEE ZET DE DEUREN OPNIEUW OPEN!
Het was de laatste maanden weer erg spannend. Mogelijke coronabeperkingen hingen maanden als een zwaard van Damocles boven het hoofd, maar bieden nu toch opnieuw perspectief, zelfs met extra mogelijkheden in vergelijking met vorige zomer.
‘Kasterlee’ is een begrip voor Willebroek. Dat is alom bekend. Sinds 1938 gaan kinderen en jongeren elk jaar tijdens de zomerperiode daar op kamp. Een traditie die generaties chiroleden reeds beroert en waar we terecht fier op zijn en blijven.
Wat we echter in al die jaren nooit meemaakten, is een verplichte sluiting van het “huizeke”. Normalerwijze verhuurt de VZW Vakantiehuis St.-Lutgardis zijn gebouwen doorheen het jaar en dit om inkomsten te genereren die dan opnieuw geïnvesteerd worden in renovaties en verbeteringen van de infrastructuur. Het laatste jaar en een half was een verlieslatende periode met gelukkig wat compensatiemaatregelen van de overheid. Het heeft ons niet weerhouden om geplande investeringen zoals schilderwerken en de vernieuwing van buitendeuren toch te laten doorgaan. In juni was ik even ter plaatse en zag met eigen ogen hoe het gras weelderig groeit op plaatsen waar ik nog nooit gras zag. De natuur trekt zich van corona weinig aan. Maar… ondertussen is er vanaf eind juni opnieuw volop leven in Kasterlee en worden oude zandwegen opnieuw zichtbaar.
Het enthousiasme van de kookploegen en de frisse ondernemingswind van leidingsploegen, werkt aanstekelijk. Ze geven er met zijn allen terug een lap op!
Kampen kunnen vanaf 30 juni doorgaan met bubbels van 100 personen en 200 personen vanaf 1 augustus. Voor families of privé-groepen zijn de mogelijkheden op dit moment nog steeds onzeker. Allerlei hygiënische maatregelen als handen wassen, verluchten van lokalen, externe contacten vermijden… blijven uiteraard van kracht. Een corona-protocol moet gevolgd worden en alle contacten met buitenstaanders moeten geregistreerd worden… Niet vanzelfsprekend voor een zomerkamp, maar de beperkingen wegen niet op tegen de vreugde om samen te spelen, te ravotten, te praten, te genieten… Groep vormen doe je door samen te zijn en uiteraard samen dingen te organiseren en uit te voeren. De handen uit de mouwen steken voedt creativiteit en overleg. Bron van vaardigheden die jonge mensen een heel leven lang rijker zullen maken.
Op zondagen kwam er te Kasterlee vaak veel bezoek. Ouders ruilden een propvolle vuillinnenzak voor een ‘propere’ valies. Tafeltjes, stoelen en een drankje zorgden steeds voor ontmoeting en gezelligheid. Een gelegenheidsfrituur zorgde dat niemand honger had. MAAR, ook deze zomer zal dit echter niet kunnen. Ons geduld wordt op de proef gesteld. Ouders mogen dochter of zoon afzetten of ophalen op het kamp, maar krijgen geen toegang tot de gebouwen. De bubbels moeten gerespecteerd worden. Men wil het risico niet lopen op een besmetting die het hele kamp zou aantasten. Neen, dat willen we onze kinderen en jongeren niet aandoen. Liever wat voorzichtig blijven, want onder jongeren zijn er nog heel wat die niet gevaccineerd werden.
Meisjes en jongens, we wensen jullie een tof verrijkend kamp toe!
Rik, voorzitter VZW Vakantiehuis St.-Lutgardis.