CHIRO, NIET ZOMAAR EEN HOBBY…

Meer dan 250.000 jongeren gaan elke week naar hun jeugdbeweging. Ze brengen er hun vrije tijd door en maken er vrienden voor het leven. Jeugdbewegingen bieden het hele jaar rond een werking aan aan kinderen en jongeren, met het zomerkamp als hoogtepunt! Jeugdbewegingen bieden een model aan waar je verschillende leeftijdsgroepen doorloopt en tot slot je kan inzetten als leid(st)er. Spel, groep, groei en ontplooiing staan centraal! Je doet er heel wat ervaring op, die je je hele leven blijft meedragen. De eindverantwoordelijkheid van een groep ligt bij jongeren zelf. Een jeugdbeweging is niet alleen voor jeugd, maar ook door jeugd!
Vanwaar die populariteit? Laat je overtuigen door Jana en bekijk de websites van diverse chirogroepen

Chiro, niet zomaar een hobby

Mensen die over chiro praten hoor je steeds hetzelfde zeggen: vrienden voor het leven, jezelf kunnen zijn en een enorme leerschool voor het leven. Dat al die elementen ook aanwezig zijn in onze chiro, Chiromeisjes Willebroek, kan ik alleen maar bevestigen.
De chiro is een plaats waar we iedereen een leuke zondag willen geven maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Als leiding is chiro meer dan een hobby, het lijkt wel een manier van leven. Elke week ben je meerdere dagen te vinden in de lokalen. Dat kan zijn om activiteiten of evenementen te plannen, te vergaderen of gewoon gezellig samen te zijn met de leiding. De leidingsploeg vormt een hechte vriendengroep. Omdat je doorheen je carrière zoveel mooie momenten met elkaar deelt, is het vanzelfsprekend dat je vriendschappen opbouwt die nog lang zullen standhouden.
Vanaf je ribbeljaren (5-7 jaar) zit je samen in de groep. Je speelt elke zondag samen, bouwt kampen en verzint toneeltjes. Als je ouder wordt kook je ’s zondags, je gaat op driedaagse en in de oudste groep leef je zelfs een week samen op de chiro. Wanneer je leiding wordt wil je natuurlijk dat alle nieuwe leden ook zo’n mooie tijd beleven. Zondag om twee uur zie je iedereen toekomen en dat zorgt voor een lach op je gezicht.
Aan het einde van het jaar volgt het bivak waar zowel leden als leiding enorm naar uitkijken. Als chiro van Willebroek bevinden we ons in een bevoorrechte situatie. Elk jaar brengen we twee, Chiro Sint-Jef zelfs drie, weken door in Kasterlee. Het Huizeke, in het midden van de bossen, is voor de meeste van ons een tweede thuis. Na vijf jaar als lid kan je er als leidster zelfs blindelings naartoe fietsen. Twee weken spelen, slapen in de grote slaapzalen of in de tent en smullen van het heerlijke eten dat de cookies voor ons bereiden. Na een intense periode samen is het tijd om even uit te blazen en van de vakantie te genieten. Maar als snel kriebelt het om aan een nieuw chirojaar te beginnen… en zo beginnen we steeds opnieuw. – Jana

Chiro leeft!

Blaasveld, Tisselt, Willebroek… Ze hebben alle drie een eigen spetterende chirowerking. Benieuwd? Neem dan een kijkje op hun websites

Chiro Vita Blaasveld: https://chirovita.weebly.com/
Chiro Instuif Blaasveld: https://instuifblaasveld.weebly.com/
Chiro Tisselt: https://www.chirotisselt.be/
Chiro Sint-Jef Willebroek : https://chirosintjef.com/
Chiromeisjes Willebroek : – gloednieuwe website ! – https://www.chiromeisjeswillebroek.com/

Met dank aan Jana, meisjeschiro Willebroek, en Chiro Tisselt

gepubliceerd in oktober 2019 n.a.v. De dag van de jeugdbeweging