TERUGBLIK EERSTE COMMUNIE EN VORMSEL 2019

Spannend en vol enthousiasme! Zo hebben de kinderen en hun ouders dit jaar op de eerste communie gewacht. Een impressie in woord en beeld.

4 mei 2019: een belangrijke dag voor 45 communicanten uit Willebroek!
Na enkele catechesemomenten waarin ze de kerk leerden kennen, het verhaal van het Laatste Avondmaal werd verteld, en ze liedjes zongen voor tijdens de misviering; waren ze klaar van hun grote dag! Er was heel veel familie, vrienden en kennissen die dit moment mee wilden vieren met hen, de Sint-Niklaaskerk zat overladen vol. De kinderen hadden erg naar dit moment toegeleefd en één voor één schitterden ze bij het betreden van de kerk. Ze hadden elk een zelfgemaakt papieren handje mee die opgehangen werd in een boom om de verbondenheid met elkaar te symboliseren.
De kinderen heetten ons allen welkom met het lied ‘Wees welkom allemaal’ waarna er een verwelkomingswoordje kwam van enkele kinderen en er ook om vergeving werd gevraagd. Zenuwachtig volgenden de andere kinderen het hele gebeuren. Toch wel spannend allemaal!
De priester nam het woord voor het openingsgebed en catechiste Lesley vertelde een mooie Eerste lezing over sterretjes die de ogen van God zijn. Het Evangelie volgde en weer enkele kindjes mochten mee voorlezen met de geloofsbelijdenis en de voorbeden. Leuk dat de kinderen zelf mochten kiezen om ofwel iets te lezen ofwel om iets naar het Altaar te dragen.
Dan was het tijd om het Altaar klaar te maken voor het feest met Jezus: er werden kaarsjes gebracht, de wijn en het water volgden, evenals het brood en bloemen mochten uiteraard niet ontbreken. Het werd een prachtige tafel om samen het Heilig Brood te eten! Wij, als ouders, hopen dat deze gebeurtenis een start mag zijn voor een christelijk leven en dat God ze tot gelukkige mensen mag maken die Zijn glimlach laat oplichten in de wereld.
De kinderen mochten vooraan aan het altaar gaan staan: een mooi moment om elk kind te kunnen bewonderen. Elke ouder en familielid groeiden waarschijnlijk enkele centimeters van trots. Ze werden gezegend, kregen elk een cadeautje mee en zo werden ze nu echte vrienden van Jezus!
Een ouder van een van de communicantjes

29 eerste communiekantjes deden op zaterdag 25 mei in onze Sint-Amanduskerk hun eerste communie.
Niets dan blije gezichtjes en een blijgezinde voorganger, priester Wilfried Rossel, deden om 10 uur vanuit ons oud-gemeentehuis, hun intrede in onze parochiekerk, terwijl er prachtige muziek weerklonk.
Het werd, zoals we in Blaasveld gewoon zijn, een heel mooie, levendige viering. 29 meisjes en jongens, baden, dansten, zongen en brachten mooie tekstjes vooraan in de kerk, zodat iedereen getuige kon zijn van hun enthousiasme. Alle andere parochianen, ouders, grootouders, familie en vrienden vierden mee feest. Want het was feest op deze dag, een heel speciaal feest. Onze kinderen waren er zich terdege bewust van dat Jezus vandaag voor de eerst maal in hun hartje kwam wonen, zoals priester Rossel het verwoordde. De homilie over het verloren schaapje werd zo levendig en soms grappig verteld door de voorganger, dat alle kinderen en de hele kerk één en al aandacht waren en ten volle genoten. Onze meisjes en jongens waren heel goed voorbereid op deze dag door de drie juffen: juf Katrijn, juf Sophie en juf Ruth. We kunnen ze hiervoor niet genoeg bedanken. De voorbereidingen zijn een hele klus en ze doen het ieder jaar weer, met evenveel enthousiasme en plezier. Daarom vonden we het ook gepast om hen eens extra in de bloemen te zetten.
Na de viering was er nog een eenvoudige receptie voor de ouders en de naaste familie. Iedereen kon dan nog even gezellig napraten met een glaasje terwijl de kinderen hun foto’s uitdeelden.
De parochieploeg dankt ook uitdrukkelijk de chiroleiding van chiro Instuif en chiro Vita van Blaasveld, voor hun vrijwillige hulp tijdens de receptie. Wij zijn in Blaasveld terecht blij dat we ieder jaar weer op hun hulp kunnen rekenen.
Nadat iedereen huiswaarts gekeerd was, moest er natuurlijk opgekuist worden. Terwijl de mannen van onze parochieploeg, het stofzuigen voor hun rekening namen en de stoelen weer op orde zetten, deden de dames van de parochieploeg de afwas. Alle glazen, die we dankzij de mensen van het parochiaal centrum mochten gebruiken, moesten weer blinken. Vele handen en een gezellige babbel onder mekaar, maakten dat alles vlug in orde was. Onze kerk oogde om 14.00 uur weer pico bello.
Juf Katrijn, juf Sophie, juf Ruth en Priester Wilfried Rossel, bedankt voor deze prachtige viering en bedankt voor jullie jeugdig enthousiasme !!!

Een catechiste, …spannend en vol verwachtingen
Wie ben ik? Ik ben één van de catechisten die de kinderen voorbereidt op hun eerste communie. Vanaf de ouderavond, 29 november vorig jaar, tot en met de dag van de eerste communie, 4 mei, heb ik alles meegemaakt en mee beleefd. Toen ik hier in de rol van de catechist voor de eerste communie stapte, dacht ik: “Zal dit me wel lukken?”
Met je eigen kinderen de taal van het geloof spreken is een spontaan gebeuren. Hoe zal het gaan met andere kinderen? Gaandeweg ontdekte ik dat kinderen best wel open staan voor een gesprek over geloof en dat het me ook lukte dit te voeren op hun niveau.
Terwijl je de catechese voorbereidt, ben je actief bezig met je geloof in zijn meest eenvoudige, elementaire vorm. Je herontdekt aspecten die je als “vanzelfsprekend” beschouwde en waarbij je al lang niet meer stilstond. Zo krijg je in de catechese vragen als: “Waarom moest Jezus voor ons sterven?” of: ” Ik vind het niet eerlijk dat alleen Jezus is verrezen.” Dan begrijp je dat hetgeen voor jou vanzelfsprekend lijkt, voor sommigen moeilijk te begrijpen is.
Onverwachte vragen van kinderen geven je de kans om meer te vertellen en geeft hen meer te beluisteren. Je hoeft niet je niet vast te klampen aan een welomlijnde agenda, want kinderen zorgen voor boeiende vragen die voor jou de deur naar een authentieke geloofsgesprek openen. En dit is wat wij als catechisten uiteindelijk willen bereiken. Wij willen niet alleen de viering van de dag van de eerste communie voorbereiden maar ook een groeiend geloofsproces op gang zetten. Want ons geloof begint niet op het moment van de eerste communie en het eindigt daar ook niet.
Waarom “spannend en vol verwachtingen”…, om terug te keren naar mijn beginzinnetje? Omdat ik voor de eerste keer eerstecommuniecatechese gaf en omdat ik een “vooroordeel” had over wat de kinderen op de dag van hun eerste communie moesten weten. Hoe voelt dit nu aan het einde van het traject? Na onze ontmoetingen, na de vele e- mails en gesprekken tussen de ouders en mezelf, tussen de kinderen en mij, na de intense planning en spanning om alles zo goed mogelijk alles te laten verlopen, ben ik blij en dankbaar: het op weg zijn met deze kinderen was een mooie tocht en we hebben van mekaar heus wel wat bijgeleerd.
Ik hoop dat de Willebroekse eerste communicantjes van 2019 , hun ouders, familieleden en vrienden de vreugde van die dag verder in hun harten meedragen. Ik wens dat zij op dit ( niet onbekende) pad – dat van christenen die aan de tafel van Christus deelnemen – nieuwe ervaringen beleven die hen een betere kijk geven op wat het inhoudt om als een authentiek christen te leven.
Corina, één van de vele catechisten

Zaterdag 18 mei – vormselviering in Blaasveld. De kerkklokken klonken feestelijk!
Met de zon aan de hemel en de zon in ons hart, kon er niets mislopen op onze vormseldag. 44 vormelingen kwamen blijgezind samen in ons oud-gemeentehuis om van daaruit samen met onze vormheer Guy De Keersmaecker en onze catechisten, fier onze bomvolle parochiekerk binnen te stappen.
Het intredelied, door onze vormelingen gezongen, maakte duidelijk dat ze er klaar voor waren. Het lied: “Kom en Zie” klonk zo sterk, krachtig en mooi dat alle aanwezigen meteen overdonderd leken. Zo klonken alle liederen tijdens de viering. Alle teksten die onze vormelingen voorlazen, werden met evenveel overtuiging gebracht. De vormheer wist iedereen met zijn warme woorden te begeesteren. Ook hij straalde enthousiasme uit. Tijdens de zalving had de vormheer voor iedere vormeling een speciaal woordje zodat de zalving, voor alle meisjes en jongens een uniek moment in hun leven werd om nooit te vergeten.
Tijdens de hele viering heerste er een sterke sfeer van verbondenheid die vooral tijdens het bidden van het “Onze Vader” duidelijk tot uiting kwam. We voelden ons verbonden met elkaar, zoals een christelijke gemeenschap hoort te zijn, zei de vormheer.
We willen iedereen bedanken die dit jaar zijn steentje bijbracht om alle catechesebijeenkomsten vlot te laten verlopen. Het doet deugd te voelen dat de ganse parochieploeg echt achter ons stond en altijd hulp bood waar het nodig was.
We zijn terecht fier op onze vormelingen. Het was prettig samenwerken met hen en ja…we gaan hen missen. We wensen hen het allerbeste toe op hun weg naar volwassenheid. Die weg is nog lang en zal niet altijd gemakkelijk zijn. Maar we hebben er het volste vertrouwen in.
de catechisten Tony, Kelly, Marieke, Marie-Jeanne

Met dank aan Foto Patrick Van Hoof, Mechelsesteenweg 179 voor alle communie- en vormselfoto’s van Sint-Amandus Blaasveld en aan Selexion Clix Freestyle Dendermondsesteenweg 202 voor de foto’s van Sint-Niklaas Willebroek.