TERUGBLIK 6 OKTOBER 2018 – STARTDAG VORMELINGEN

Op zaterdag 6 oktober trokken we met de vormelingen van Willebroek een volledige dag naar Mechelen. Daar namen we, samen met 2000 (!) andere jongeren deel aan de Missiodag, dé startdag voor vormelingen van alle parochies uit ons bisdom.

Om 8 u verzamelden we aan het station en nog geen uurtje later hadden zaten we allemaal in het Sint-Romboutscollege gereed met een Missiopetje, -balpen en werkboekje, klaar om naar onze eerste activiteit te gaan.
We verdeelden ons in 3 groepjes en namen tijdens de voormiddag per groepje deel aan 3 verschillende workshops. Op het einde van de worskhops kwamen we Corina, onze nieuwe parochie-assistente, tegen. Ook zij had een workshop gegeven voor andere groepen.
Op de middag trokken we met z’n allen richting Bruul waar we genoten van een zonnige picknick in de Sinte Mettetuin. Daar konden we onze rosse centjes die we bijeen hadden gespaard in de voorbije weken schenken aan één van de goede plaatselijke doelen. Het geld ging in de Rospot voor de Warmste Week van Studio Brussel. Ook was er nog een optreden van de christelijke rock-formatie West Rim. We hoorden wel de muziek maar zaten er wat te ver af om actief mee te doen.
In de namiddag namen we eerst deel aan een gezamenlijk zangmoment in de Sint-Romboutskathedraal en we sloten onze dag af met een viering in de Hanswijkbasiliek voorgegaan door de nieuwe hulpbischop Mgr Vanhoutte. Na een actieve voormiddag was het lang stil zitten in de Kerk voor velen een beproeving, maar ze begrepen dat het erbij hoorde.

Hier enkele reacties van onze vormelingen die aantonen dat ze een geweldige dag hebben beleefd:

Over de verschillende workshops:

Van de hel naar de hemel: getuigenis van een dakloze man

– Interessant om nu iets meer over daklozen te weten.

– Ik vond het heel interessant over Piet die heel arm was. Heel knap dat hij het wou vertellen.
– Ik ga het niet vergeten dat als je arme mensen ziet of mensen ziet bedelen, je hen veel plezier doet door hen gewoon dag te zeggen.

– Als je 9 jaar dakloos bent dan moet je veel moed hebben.

Planeet V : spel over Broederlijk Delen

– Ik vond het spelletje van de planeten heel tof.

Rad van geloof : tijdens deze workshop moesten de kinderen verschillende vragen beantwoorden (bv: wat weet je nog van je eerste communie, waarom doe je je vormsel, wij zijn de 12 apostelen (dat was een moeilijke!, …) of beelden ze een bijbelverhaal uit.

– Vooral de toneeltjes waren heel leuk.

Alcohol en drugs: tijdens deze workshop moesten de kinderen een parcours afleggen met een bril die hen de indruk gaf dat ze onder invloed waren van alcohol of drugs om zo de gevaren ervan in te kunnen schatten

China:

– Heel interessant, leuk en leerrijk.

Workshop met Mgr Vanhoutte

– Wat me is bijgebleven van vandaag is dat iedereen gelijkt op Jezus; dat God en Jezus altijd bij ons zijn.

Over de algemene sfeer:

– We hebben spelenderwijs geleerd en met andere kinderen gewerkt.

– Een heel leerrijke dag, een dag om nooit te vergeten.

– Het was super leuk, ik heb ervan genoten.

– Ik heb veel bijgeleerd en had een superdag. Als ik jullie was zou ik het volgend jaar terug doen.

– Ik heb 2 nieuwe vriendinnen erbij.

– De groep viel ook goed mee.

– Ik hoop dat de rosse centjes goed gaan helpen.

– Ik ben heel blij dat ik hier bij was en alle mensen wil ik heel graag bedanken.

– De mensen die ons in de groep begeleidde zou ik heel erg willen bedanken dat ze het hebben willen doen.

Bedankt aan al onze vormelingen voor hun enthousiaste en actieve deelname. Bedankt aan de bereidwillige mama’s en de catechisten voor de ondersteuning en uiteraard aan IJD voor de vlekkeloze organisatie. We zijn weer een hele ervaring rijker !

– gepubliceerd oktober 2018 –