JUNI 2018 – HALFWEG

De pastorale ploegen van het dekenaat Klein-Brabant hebben hun derde werkjaar achter de rug. Hoewel pas aangesteld in juni 2016 is ook de ploeg van Willebroek officieus van start gegaan in september 2015. Dat betekent dat de ploegen halfweg zijn (Willebroek officieel dus twee jaar ver) in een mandaat dat zes jaar duurt. Het pastorale ‘juk’ gaat er nu even af, voor een deugddoende zomerse vakantieperiode met veel voetbal en koers !

Er is weer heel wat gebeurd….

In Willebroek heeft een delegatie van de parochieploeg De Wijnstok voor het eerst deelgenomen aan een massaal bijgewoonde iftarmaaltijd (avondmaal na zonsondergang tijdens de ramadan), op uitnodiging van de Turkse en de Marokkaanse moslimgemeenschappen. Er staan nog meer interreligieuze initiatieven op til, in samenwerking met de gemeentelijke Dienst Samenleven. Op zondag 21 oktober stellen alle gebedshuizen hun deuren open voor kennismaking, ontmoeting en het bijwonen van een gebedsmoment in de eigen geloofstraditie. Een interreligieuze wandeling tussen kerken en moskeeën, of hoe missiezondag 2018 in Willebroek op het onverwachts een nieuwe invulling krijgt. De 34-jarige Roemeense Corina Luca, rond momenteel een master in de theologie af aan de K.U.L. Na de zomer komt zij de parochieploeg versterken als voltijds parochie-assistente, en adjunct van pastoraalcoördinator Lutgart Van Moer. Corina is gehuwd en moeder van twee kinderen. Zij woont met haar gezin in de Guido Gezellestraat te Willebroek. Voor de verschillende pastorale velden, vooral diaconie en het tijdelijke blijven we ook in Willebroek nog uitkijken naar ‘adjunct-verantwoordelijken’.

 De zone Bornem & Sint-Amands loopt echt wel in de kijker door een accurate uitvoering van het kerkenbeleidsplan en met de vernieuwing van de pastoraal bij initiatiesacramenten. Felicitaties aan allen die zich daar met veel ijver en passie voor inzetten! Inge Hauchecorne, voltijds parochie-assistente en pastoraalcoördinator, neemt al van voor de aanstelling van de pastorale ploeg de dagelijkse leiding van de zone waar, inmiddels bijgestaan door Ilse Huyghe, halftijds administratief medewerker. In deze zone wonen drie diakens en ook vijf gepensioneerde priesters, die overigens ook buiten de zone regelmatig voorgaan in de parochies Puurs en Willebroek, waarvoor heel veel dank ! Samen met de zoneploeg en heel wat anderen puzzelen zij momenteel nog verder om een nieuw liturgieschema op poten te zetten, dat in Bornem en Sint-Amands voorzien is tegen nieuwjaar. (De nieuwe liturgieschema’s van Puurs en Willebroek treden in voege op 1 september 2018) Goed wat volk en energie in deze zone. In overleg met de deken en de pastoraalcoördinator, en in akkoord met Mgr. De Kesel natuurlijk, zijn we tot de beslissing gekomen dat ik mij halfweg mandaat al (vanaf 1 september e.k.) terugtrek uit de zone Bornem & Sint-Amands. De pastoraalcoördinator en de andere benoemde zoneploegleden zetten hun mandaat (dat loopt tot in 2021) gewoon verder. Er wordt geen ander aangesteld priester of administrator benoemd. In de parochies Puurs en Willebroek daarentegen, loopt mijn mandaat van aangesteld priester gewoon verder.

In Puurs dobbert de pastorale boot rustig voort onder de klanken van de nieuwe beiaard. Het blijft hier wel uitkijken naar een nieuwe veldverantwoordelijke voor ‘het tijdelijke’. Er moet ook nog volop werk gemaakt worden van de uitvoering van het kerkenbeleidsplan. Een paar weken geleden kwamen een 200-tal vrijwilligers uit alle parochiale sectoren bijeen in ‘t Centrum te Breendonk voor een eindejaarstreffen met kaas en wijn. Het einde van een werkjaar is nooit saai, en zeker niet in Puurs ! Met dank aan de organisatoren èn aan de VPW ! ’t Was er een gezellige bedoening. We moeten het ‘pastorale eindejaarslied’ zeker nog regelmatig eens boven halen en het opgelijnd luidop uitschallen, handen op de borst ! In de parochie Puurs, afspraak weer -zoals telkenjare eind augustus- voor de bedevaartsweek in Kalfort.

Pr. Hedwig Reyntjens