ALPINIST OP DE TOREN VAN DE SINT-NIKLAASKERK

Bij de storm van 11 maart 2021 waren de wijzers van het uurwerk aan de kant van de parking rond de kerk in Willebroek , losgekomen. Eén wijzer was naar beneden gevallen en waarschijnlijk door een souvenirjager meegenomen. Een stuk van de andere wijzer was op de uitstekende rand met anti-duivenpinnen blijven liggen. (foto 1)
Aangezien stormschade in de polis van de brandverzekering van de kerk zit, vergoedde de brandverzekering, mist aftrok van een kleine vrijstelling, de schade.
De nieuwe wijzers zijn uit staal vervaardigd en zoals de anderen bezet met bladgoud, op foto 2 kan je je een idee vormen van de grootte van de wijzers in verhouding tot een auto.
Op 17 juni 2021 rond 10 uur kroop de alpinist door het luik helemaal boven in het met leien bedekte gedeelte van de meer dan 40 m hoge toren. Tijdens de afdaling moest de alpinist zicht met handen en voeten rond de toren duwen omdat de te monteren wijzers zich aan de andere kant van de toren bevonden ten opzichte van de plaats waar het luik is. (foto 3)
Eens aangekomen bij de bewuste wijzerplaat die op 25 meter boven de grond hangt, diende hij het mechanisme van de aandrijving waarop de wijzers vastgemaakt moesten worden eerst te demonteren om dit te herstellen .(foto 4 en 5) Na herstelling van het mechanisme en montage van de nieuwe wijzers (foto 6) was de klus geklaard om 15 uur.
De mensen die aan de kant van de toren , waar de wijzers verdwenen waren , wonen weten nu terug hoe laat het is!

Luc Lauwers juni 2021